Renovatie Malvert  |  Nijmegen



Discipline:    Architectuur
      
Typologie:    Wonen, Renovatie
      
Jaar:    2015
      
Team:    Twan Verheijen en Maaike Wichern
      
Opdrachtgever:    Satndvast Wonen

De Nijmeegse wijk Malvert is in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd volgens de CIAM ideologie: een wijk met betaalbare gezinswoningen en met veel ruimte en groen. Na 50 jaar is er veel veranderd en is de woonkwaliteit en sociale cohesie sterk afgenomen.
In opdracht van Standvast Wonen heeft Buro SBH een visie ontwikkeld en vervolgens een ontwerp gemaakt voor het ensamble van maisonnettewoningen.
Met een aantal stedenbouwkundige ingrepen is er gezorgd voor meer samenhang tussen gebouwen en omgeving, meer sociale veiligheid en een grotere variatie in woningtypen. Er zijn drie- en vier kamerwoningen in het maisonnettecomplex gekomen, 24 appartementen voor dementerende ouderen en 50 levensloopbestendige appartementen.
Doelstelling het verbeteren van de leefomgeving en de teruglopende vitaliteit een halt toeroepen. Met de uitwerking zijn de basisvoorwaarden voor goed wonen hersteld en de ingrediënten voor levendigheid, ontmoeting en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de wijk gerealiseerd.
 
Samen met bewoners en multifunctioneel
Om de sociale cohesie in het complex en de wijk te bevorderen is in één van de blokken een multifunctionele ruimte opgenomen. Standvast Wonen en de bewoners kunnen deze gebruiken voor diverse activiteiten. De inrichting van het binnenterrein is met een werkgoep van voornamelijk nieuwe huurders uitgewerkt. Ecologische uitgangspunten als: ontmoeten, spelen en recreëren stonden centraal.
 
Aantrekkelijke gevels en eigentijds interieur
Vijf maisonnetteblokken zijn volledig opnieuw opgebouwd. De gevels zijn vervangen door geïsoleerde elementen passend bij de oorspronkelijke CIAM ideologie, met behoud van de originele bakstenen. Licht en doorzicht zijn ontstaan door de opengewerkte trappenhuizen. Elk blok heeft een unieke kleur en is dus anders zonder de eenheid te verstoren. De indeling van de woningen is ook gewijzigd: op de verdieping zijn twee of drie slaapkamers en een comfortabele badkamer gemaakt. De installaties en de gevels zijn geheel vernieuwd volgens de huidige eisen. Het resultaat is een vernieuwde, comfortabele en duurzame woning met een verbetering van de GPR van 5,0 naar 6,8 en het energielabel van E naar A en B.






























< terug naar het overzicht