Multicarecentrum  |  Zwolle



Discipline:    Architectuur
      
Typologie:    Zorg
      
Jaar:    2008
      
Team:    Ytzen Tamminga, Tino Hoven en Walter Stoop
      
Opdrachtgever:    Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie

In Zwolle is voor de zorginstelling voor kinder- en jeugdpsychiatrische Karakter een bestaand dienstencentrum van 900m2 verbouwd en uitgebreid tot een multifunctioneel centrum van circa 4.000 m2. In dit MFC zorgen meerdere instellingen, met name Karakter, Vitree en Accare, voor zorg en begeleiding aan jeugdigen en jongvolwassenen. Deze zorg betreft deeltijdbehandeling, poliklinische behandeling en thuiszorgfuncties. De deeltijdbehandeling bestaat uit 6 dagverblijven waar circa 6 kinderen en jeugdigen overdag in groepsverband bijeen zijn voor behandeling. De groepen variëren in leeftijd van peuters tot jongvolwassenen. De polikliniekfunctie wordt uitgevoerd in werk-/spreekkamers en een diversiteit aan ruimten voor o.a. spel-, gezins-, creatieve- en psychomotorische therapie. De verschillende organisaties hebben ieder hun eigen afdeling c.q. territorium en delen daarnaast een aantal gezamenlijke functies zoals receptie, wachtkamers, vergaderruimten, personeelskantine en dergelijke. Door een logische groepering van ruimten ontstaat ontmoeting en synergie tussen de participanten.
 
De stedenbouwkundige situatie schreef een bouwvolume voor van 80 meter lang en 3 bouwlagen hoog. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan een karaktervolle architectuur, overzichtelijkheid en een positieve uitstraling. Zo hebben de dagverblijven bijzonder vormgegeven grote erkers gekregen, is er rond de entree een in het oog springende glasgevel gemaakt en zijn de trappenhuizen ruim en licht ontworpen. Veel aandacht is ook besteed aan de routing en logische compartimentering in het gebouw zodat de vele bezoekers niet op ongewenste plaatsen terechtkomen en bijvoorbeeld de therapieruimtes op rustige plaatsen in het gebouw zijn gesitueerd.
 
Het ontwikkelen van een comfortabel en flexibel gebouw met lage exploitatielasten was een belangrijke doelstelling van de opdrachtgever. Mede om deze doelstelling te realiseren heeft SBH architecten en adviseurs de opdracht uitgevoerd als een integraal ontwerpproces van architectuur, bouwtechniek, constructie en installaties. De bouwkundige, constructieve en installatietechnische hoofdopzet van het gebouw maakt een flexibele en veranderbare indeling en functiewijzigingen mogelijk. Dit is in het ontwerpproces specifiek getest en met vastgoeddeskundigen besproken.
 
In het project worden, naast flexibiliteit, hoge eisen gesteld aan het comfortniveau van het binnenklimaat en de geluidsisolatie. Bij de opzet van de installaties is gekozen voor verwarming door middel van een lage temperatuursysteem met vloerverwarming en luchtbehandeling met warmteterugwinning, waarbij gebruik gemaakt wordt van een omkeerbare warmtepomp/koelmachine en waarbij het mogelijk is om de ruimten individueel na te regelen. De installaties zijn energiezuinig en de gekozen materialen en afwerking zijn niet alleen mooi maar ook onderhoudsarm.
 



























< terug naar het overzicht