Jan Pieter Heije  |  Oosterbeek



Discipline:    Architectuur, Stedenbouw
      
Typologie:    Zorg
      
Jaar:    2013
      
Team:    Twan Verheijen, Jan Klok, Teun van Velthuizen en Gijs Klomp
      
Opdrachtgever:    Pluryn

Aan de westrand van Oosterbeek, tegen en deels in de bossen van de Veluwe, ligt het terrein van Jan Pieter Heije. Sinds 1911 in gebruik voor de huisvesting en behandeling van kinderen met een verstandelijke beperking. De bestaande woongebouwen en de versnipperde positionering daarvan op het terrein voldeden niet meer aan de eisen en de zorgvisie van Stichting Pluryn.

Buro SBH heeft in samenwerking met Veenenbos & Bosch het master- en stedenbouwkundig plan voor de locatie gemaakt. Buro SBH heeft vervolgens de woongebouwen ontwerpen, technisch uitgewerkt en de realisatie begeleid.

Het terrein kent in de nieuwe opzet een heldere organisatie qua functiezonering en ruimtelijke opzet. Centraal op het terrein liggen de zes nieuwe woongebouwen in een carré rondom een centraal speelveld. Vanuit de woongebouwen is zicht op het speelveld wat gedeeltelijk is ingericht voor kinderen en gedeeltelijk voor jongeren. Daarnaast heeft elke woongroep een ruime privétuin omzoomd door een brede haag.

De woongebouwen zijn opgezet als normale woningen met op de begane grond een ruime huiskamer gericht op de privétuin en leefkeuken met bijkeuken. Op de verdieping liggen de individuele slaapkamers en de badkamers. Tussen twee woongroepen liggen de algemene ruimtes als bergingen, slaapwacht, logeerkamer, spreekkamer en techniekruimte. De organisatie is helder en overzichtelijk. Het kleurgebruiks is rustig (prikkelarm), maar niet institutioneel.

De gebouwen zijn robuust ontworpen en gebouwd en voegen zich in de parkachtige en bosrijke omgeving.





























< terug naar het overzicht